Statistika portala

Člani: 128
Novice: 98
Povezave: 23
Obiskovalci: 2657615

Kdo je z nami

80-LETNICA USTANOVITVE ORGANIZACIJE TIGR Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
15. 08. 2007

ImageV nadaljevanju odpravljanja pravic slovanskega življa na okupiranem ozemlju Primorske in Istre, torej po ukinitvi slovenskih šol in rabe slovenskega jezika v javnosti, se je italijanski raznarodovalni pritisk še povečal.

Kongres pokrajinskih tajnikov Fašistične stranke Julijske krajine je 11. junija 1927 sprejel sklep o zatrtju vsega organiziranega slovenskega delovanja. Tako je ob koncu poletja 1927 italijanska fašistična oblast s ciljem raznarodovanja kar serijsko razpuščala slovenske organizacije. S tem je bilo ukinjeno in prepovedano vsako javno slovensko delovanje.

Ob tem udarcu po do tedaj cvetočem množičnem društvenem delovanju predvsem mladih Slovencev, in ob zahtevi o njegovem prenehanju so se pojavljale pobude o podtalnem delovanju slovenskih društev in zvez. Po slovenskem običaju, da v hudi stiski stopimo skupaj, se je oblikovalo odporniško gibanje proti fašizmu z Zvezo mladinskih društev in tajno organizacijo Borba v Trstu ter z Zvezo prosvetnih društev v Gorici.

Ob splošnem pritisku fašističnih oblasti in iz potrebe po povezovanju so se 8. septembra 1927 (datum po ustnem pričevanju vodnika na goro) na Nanosu ob priliki romanja k tamkajšnji cerkvici zbrali voditelji ukinjenih organizacij: iz Trsta dr. Jože Dekleva, dr. Dorče Sardoč in Andrej Šavli, iz Gorice Zorko Jelinčič in Albert Rejec ter s Pivškega Jože Vadnjal. Na tem sestanku so združeni tajni organizaciji dali ime TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) in se dogovorili tudi za ilegalni oboroženi odpor.

To srečanje mladinskih primorskih voditeljev in sprejeti sklepi so opredeljeni kot ustanovitev tajne revolucionarne organizacije TIGR Primorske.

Image
Naslovnica glasila revolucionarne organizacije Julijske krajine TIGR


Zaradi poudarka tega dogodka pred 80 leti bo letos Društvo TIGR pripravilo več prireditev in proslav, z viškom na slovesni akademiji 7. septembra v Sežani. V pripravi je tudi publikacija ob 80-letnici ustanovitve TIGR-a.

80-letnico bomo počastili s slavnostno akademijo v petek, 7. septembra 2007, v Kosovelovem domu v Sežani. 

Lucijan Pelicon

 

Zadnja sprememba ( 15. 08. 2007 )
 
< Nazaj   Naprej >
© 1994 - 2015 Drustvo TIGR Primorske
Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske