Dragu Bajcu v spomin

Komemoracija na grobu tigrovca in domoljuba Draga Bajca iz Vipave, v Vipavi 28. 10. 2021.

Njegovo mlado življenje so kruto in brez usmiljenja pomendrali fašisti. Mladi Drago, študent, pesnik, ki je ljubil svobodo in preziral nasilje v vseh oblihah, je bil za fašiste prenevaren. Odrekali so mu svobodno gibanje, šolanje, ga spremljali na vsakem koraku, ga zapirali, kar je privedlo do njegove prezgodnje smrti v veliko žalost ljudskih množic. Še danes po 80 letih recitiramo njegove pesmi, ki so slutnja smrti. Ob njegovem grobu smo se zbrali člani naše območne enote, kjer nam je Alenka Vidrih, igralka in pevka recitirala njegove pesmi, ki so nas ganile v dušo.

Vipava 28. 10. 2021, Sonja Groznik

Dragu Bajcu v spomin  Dragu Bajcu v spomin

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.