Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja

V torek 27. 9. 2022 je v SNG Nova Gorica pred nabito polno dvorano potekala Slavnostna akademija ob 95. obletnici ustanovitve tajne protifašistične organizacije TIGR, ki je bila ustanovljena leta 1927 na Nanosu.

Častni pokrovitelj prireditve je bil Matej Arčon, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja

Pozdravno je prisotne najprej nagovoril Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske. Posebej je pozdravil sinova dveh ustanoviteljev organizacije, Dušana Jelinčiča, sina Zorka Jelinčiča, in Slavka Šavlija, sina Andreja Šavlija, ter Magdo Rodman, nečakinjo vipavskega pesnika in tigrovca Draga Bajca. Dragu Bajcu je društvo ob omenjeni obletnici namenilo tudi knjigo z naslovom: Ko so ječali tečaji Evrope. Predsednik društva je povedal, da je Nova Gorica najbolj tigrovsko mesto v Sloveniji, kar se tiče poimenovanja ulic, saj je po tigrovcih poimenovanih kar deset mestnih ulic. Spomnil je tudi na to, da tigrovci še vedno nimajo ustreznega državnega spomenika in ne državnega praznika. Pri pozdravu je izpostavil raznolikost, ki se je ta večer zbrala v dvorani: prvi predsednik RS Milan Kučan, sedanji ministri: Matej Arčon, Tatjana Bobnar, Marjan Šarec, številni poslanci državnega zbora in državni sekretarji, primorski župani, senatorka v Italiji Tatjana Rojc, ki je za svojo ponovno izvolitev požela bučen aplavz. Slavnosti se je udeležilo veliko predstavnikov kulturnih in gospodarskih organizacij iz zamejstva. Toplo je predsednik pozdravil tudi članice in člane društva ter potomce nekdanjih tigrovcev. Skoraj tretjina udeležencev je bilo potomcev ali ožjih sorodnikov tigrovcev, žrtev in obsojencev prvega in drugega tržaškega procesa. V društvu smo bili še posebej zadovoljni, da so se vabilu odzvali v takem številu.

Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja

Potomec enega iz med ustanoviteljev, Zorka Jelinčiča, Dušan Jelinčič, je udeležence slovesnosti pozdravil v imenu vseh potomcev nekdanjih tigrovcev. Citiral je Svetlano Makarovič, rekoč, da »zmaga nad fašizmom je zmeraj samo začasna in ga je treba vedno znova pohoditi«. Spodbudno pa je zaključil z besedami: »A na srečo imamo, tu na Primorskem, simbol upora: Nanos, in tisti, ki so nas tedaj pokopali, so pozabili, da mi nismo mrtvo kamenje, temveč smo semena, tista semena, ki so prva vzklila prav na tej naši sveti gori.«

Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja

Matej Arčon, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je spomnil na lani preminulega tigrovca Alojza Kralja in zanj rekel, da je bil »desetletja za nas, nove generacije, vzor življenjske moči in poguma ter živa priča tistih težkih prelomnih časov.«

Slavnosti govorec je bil Milan Pahor, zgodovinar iz Trsta in predsednik Odbora Bazoviški junaki, ki je poudaril, da je protifašizem ena izmed vrednot, na kateri sloni Evropska unija. Dodal je še, da so v vseh časih naši predniki stali na pravi strani kot protifašisti: »Naši predniki so stali na pravi strani kot protifašisti, naši predniki so stali na pravi strani kot partizani, naši predniki so stali na pravi strani ob osamosvojitvi Slovenije, mi smo danes na pravi strani.«

Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja

V kulturnem programu v režiji dr. Roka Andresa so sodelovali priznani umetniki iz zamejstva in Slovenije: Neda Rusjan Bric, Danijel Malalan, Lara Jankovič, Oktet Simon Gregorčič,  Združeni pevski zbori Posočja in Pihalni orkester Tolmin. Program je skupaj z govori tvoril zelo emocionalno celoto, mnogi so ob obhodu iz dvorane imeli solzne oči. Če ne prej, so se čustva prebudila ob zaključnem petju Primorske himne.

Dušan Jelinčič je na začetku svojega govora povedal: »Večkrat sem se skušal miselno poistovetiti s šesterico mladih fantov, ki je tistega prazničnega dne sredi septembra leta 1927 odšla na Nanos s treh koncev: iz Trsta Jože Dekleva, Dorče Sardoč in Andrej Šavli, iz Gorice Zorko Jelinčič in Albert Rejec in iz Ilirske Bistrice Jože Vadnjal.«

Teh šest imen je bilo na Slavnostni akademiji večkrat omenjenih, bila so to imena tistih, zaradi katerih smo se po 95 letih zbrali in obudili spomin. Imena tistih pogumnih, ki so se borili in verjeli v boljši jutri, da lahko mi danes skupaj še vedno verjamemo vanj.

Odmevi v mediji na povezavah:

Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja     Slavnostna akademija Društva TIGR Primorske napolnila dvorano SNG-ja

Avtor fotografij: Primož Brecelj

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija