Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

Dogodki v OE za Slovensko Istro

Poročamo o dogodkih, na katerih je bila prisotna vodja OE za Slovensko Istro Jadranka Šturm Kocjan.

Jadranka Šturm Kocjan, vodja OE za Slovensko Istro se je 30. avgusta 2022 udeležila predstavitve knjige partizana Maksa Vezovnika Spomini na vojna leta, ki jo je izdal ob svoji 95. letnici. Pretresljivo knjigo o skromnem otroštvu in težkem življenju,  lakoti in uporu, je predstavil Matevž Hreščak, fant Maksove vnukinje Tjaše, ki ga zanimajo zgodovinski dogodki in pričevanja še živečih partizanov. Tovariša Maksa je spremljala žena Vera, s katero sta skupaj že 70. let. Sicer sta bila oba priljubljena pedagoška delavca.
Dogodki v OE za Slovensko Istro
Jadranka Šturm Kocjan z Maksom in Vero Vezovnik.
Dogodki v OE za Slovensko Istro
Na sliki  od leve Vera Vezovnik, tov. Maks, Matevž Hreščak in Tjaša Vezovnik, ki je prebrala odlomek iz knjige.

Jadranka Šturm Kocjan, vodja OE Slovenska Istra se je 15. septembra 2022 udeležila praznovanja državnega praznika Priključitve Primorske k matični domovini, ki ga je organizirala ZB Izola.
Dogodki v OE za Slovensko Istro
Na fotografiji levo Slobodan Radujko, predsednik ZZB Izola, desno  minister in diplomat Ivo Vajgl.

Jadranka Šturm Kocjan se je 2. oktobra 2022
udeležila praznika KS Pobegi Čežarji, ki je posvečen spominu na padle v času NOB in 24. domačinov, ki jih je nemška vojska pobila 2. oktobra 1943. Slavnostni govornik je bil Marko Kravos, literat, pesnik in predsednik Društva Bralna značka Slovenije.
Na spodnji fotografiji na proslavi v Pradah in na drugi skupaj z Markom Kravosom.
Avtor fotografije: Iztok Poljak
Avtor fotografije: Andraž Gombač