Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Nakup knjige o vipavskem pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost

Obveščamo vas, da lahko kupite knjigo Ko so ječali tečaji Evrope, O pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost. 
Prodajna cena enega izvoda knjige: 20,00 evrov z vključenim 5% DDV. 

Prodaja  za naročila po spletu s 25% popustom: 15,00 evrov z vključenim 5% DDV. 

Prodaja za člane Društva TIGR Primorske: cena 10,00 evrov z vključenim 5% DDV. 

Za pošiljanje po pošti se vsem naročnikom dodatno zviša ceno za 2,60 evra.

Naročila zbiramo na spletni naslov Društva TIGR Primorske: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 
 
Kratek povzetek: 
 

Knjiga o vipavskem pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter  tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost

Izdajatelj: Društvo TIGR Primorske

 Društvo TIGR Primorske je od ustanovitve leta 1994  do sedaj izdalo že okoli 50 knjižnih del z zgodovinsko tematiko povezano na junaški čas tigrovskega boja proti italijanskemu fašizmu. Letos ob 95. obletnici ustanovitve tajne protifašistične organizacije TIGR na Nanosu leta 1927, ki je zajela vse svobodoljubne ljudi Primorske pod takratno fašistično Kraljevino Italijo v geografskem trikotniku oz. prostoru med Triglavom, Postojno in Slovensko Istro, izdajamo novo knjigo posvečeno prav tej obletnici.

Knjiga je v prvi vrsti posvečena vipavskemu pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu, ki je zaradi fašističnega terorja tragično in prerano umrl leta 1928 star komaj 24 let. Posvečena je tudi celemu krogu tigrovcev, ki so z njim skupaj delali v goriškem poduredništvu časopisa Edinost, ki je zaradi pritiska fašističnih oblasti prenehal izhajati septembra 1928. Med Dragovimi sodelavci v tem poduredništvu so bili tudi tigrovci iz velikega dela Primorske: Albert Rejec po rodu iz Tolmina, Zorko Jelinčič po rodu iz Loga pod Mangartom, Srečko Logar iz Idrije, Rado Humar iz Bilj ter Zmago Krašna, ki je prav tako prihajal iz Idrije.

Knjiga je zbornik zapisov o njihovem delu. Večji del zapisov je povsem novih in do sedaj neobjavljenih, odstirajo pa nam hkrati marsikatere neznane plati njihovega delovanja. Avtorji posameznih zapisov so priznani primorski strokovnjaki tako na zgodovinskem, literarnem ali umetnostno zgodovinskem področju. Posebej velja poudariti, da so v knjigi podane dragocene ocene Bajčevega pesniškega in proznega opusa. Knjiga razstira tudi nekaj manj poznanih okoliščin pri izdaji Goriškega zbornika 1947-1957, v katerem so bili izločeni spomini na Draga Bajca in na TIGR izpod peresa Srečka Logarja.

Knjiga ima 104 strani in je vezana s trdimi platnicami. Prodajna cena knjige je 20,00 evrov.

Društvo TIGR PrimorskeKazalo vsebine (kliknite na sliko)  

Nakup knjige o vipavskem pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost


Naslovna in hrbtna stran (kliknite na sliko)  

Nakup knjige o vipavskem pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net