Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Dušan Jelinčič dobitnik nagrade Prešernovega sklada


Dušan Jelinčič je prejel nagrado Prešernovega sklada za svoj roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca. 


Iz utemeljitve nagrade: 
"Tržaški pisatelj Dušan Jelinčič se v romanu Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca dotika vprašanja preživetja slovenskega človeka sredi skrajnega nasilja, ki ga je udejanjila fašistična genocidna politika. (...) Zaradi nazornega etičnega imperativa, ki prerašča individualno sfero in zaobjema kolektivno držo, se roman vključuje v tradicijo slovenskega romana na Tržaškem, ki od konca vojne dalje ustvarja veliki kolektivni tekst, usmerjen v literarizacijo fašistične ere in druge svetovne vojne. Hkrati pa Jelinčič prenovi tržaško jezikovno paradigmo, ko se oddalji od manieristično dodelanega pisanja in se odloči za direktno in sproščeno izrekanje, za komunikativni model jezika." (vir: rtvslo.si)

 

Čestitka Dušanu Jelinčiču: 

Spoštovani in dragi Dušan,

v imenu Društva TIGR Primorske in v svojem osebnem imenu ti želim iskreno in toplo čestitati ob vesti, da si postal dobitnik imenitne nagrade Prešernovega sklada za leto 2022. Še posebej nas veseli, da si nagrado dobil kot pisatelj knjižnega romana s pomenljivim  naslovom Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca. Ne samo to, da si je to tvoje delo zaslužilo tako priznanje, za naše društvo je pomemben še dodaten vidik tega tvojega dela, ker ti je bila nagrada podeljena v letu, ko obeležujemo 95. obletnico ustanovitve protifašistične organizacije TIGR. In med njenimi ustanovitelji je bil tudi tvoj oče Zorko Jelinčič, ki si mu posvetil knjigo. Kot piše v obrazložitvi za nagrado, si se s tem romanom dotaknil vprašanja preživetja slovenskega človeka sredi skrajnega nasilja, ki ga je udejanila fašistična genocidna politika. Tej utemeljitvi se absolutno pridružujemo.

Ko ti bo nagrada na Prešernov dan februarja 2023 podeljena, to ne bo več od takrat naprej samo tvoja nagrada. To bo postalo hkrati tudi visoko cenjeno priznanje tigrovskemu boju primorskega človeka proti uničujočemu fašizmu, priznanje torej za tvoje delo, v katerem si umetniško, tudi na primeru tvojega očeta Zorka, upodobil neuklonljivost primorskega človeka.

S toplimi pozdravi,

Za Društvo TIGR Primorske

Gorazd Humar, predsednikDušan Jelinčič na Slavnostni akademiji Društva TIGR Primorske, septembra 2022. 

Avtor fotografije: Primož Brecelj 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net