Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Zapis o predstavitvi knjige Andreja Jelačina

Objavljamo zapis Andraža Gombača o predstavitvi knjige Andreja Jelačina O čarobni skali, ki je potekala v Danah pri Sežani

Povezava na zapis tukaj. 

Andraž Gombač: Andrej Jelačin predstavil knjižico pesmic in pripovedk O čarobni skali

Kultura  10. 02. 2023, 05.45

Trem knjigam, v katerih je zbral svoje humoreske in spomine na življenjsko pot, ki jo je prehodil kot igralec, režiser, komediograf, direktor in ljudski humorist Toni Karjola, je Andrej Jelačin (v sredini) ob minilo jesen dopolnjenih 90 letih v samozaložbi dodal še knjižico O čarobni skali.

Foto: Andraž Gombač

KOPER > Vanjo je povezal pesmice in pripovedke, ki jih je vrsto let pripovedoval potomcem. Ob njegovem visokem jubileju so ga spodbudili, naj jih deli še z drugimi, malimi in velikimi bralci. Pred dnevi so knjižico predstavili v Danah pri Sežani, kjer živi in ustvarja slikar Radko Oketič, ki jo je obogatil z barvitimi, tako duhovitimi kakor ganljivimi ilustracijami, na predvečer kulturnega praznika pa še v foajeju gledališča v Jelačinovem domačem Kopru. “Nisem odraščal s pravljicami, takrat sta vladala fašizem in revščina, prav nič pravljična,” je Jelačin povedal v pogovoru z urednico knjige in lektorico Vesno Tomc Lamut. “V rodnih Senožečah sem slišal kakšno pripoved, ujel nekaj stavkov, iz tega so potem nastale moje zgodbe, ki so predvsem poklon naravi. Pišem o gmajni, kjer sem kot pastirček pasel krave in ovce, o sožitju med živalmi in ljudmi, kakršnega novi rodovi ne poznajo več.” Večer je s harmoniko popestril Franc Novak, številni obiskovalci pa so se podružili še na pogostitvi, ki jo je iz spoštovanja do soimenjaka častila gostilna Karjola. Knjigo bodo v četrtek, 16. februarja, predstavili na Cerju, kmalu pa tudi v Senožečah in še kje.

Prijetno vabljeni tudi na predstavitev knjige v četrtek, 16. 2. 2023, na Cerje. Več informacij tukaj. 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net