Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Recital ob obletnici požiga Narodnega doma


13. julija se spominjamo požiga Narodnega doma v Trstu pred 103. leti. Društvo TIGR Primorske - območna enota slovenska Istra je v sredo zvečer v Kopru pripravilo recital, na katerem smo obudili spomin na ta tragičen dogodek, ki je zaznamoval življenje primorskih Slovencev za več desetletij.Povod za požig je bila smrt dveh Italijanov v Splitu 12. julija 1920, ki so jo zakrivili italijanski mornarji, zato je včeraj tržaški dnevnik Il Piccolo objavil oglas,
v katerem se spominjajo tega dogodka in vabil na udeležbo položite vencev "njihovim junakom". Prav tako je včeraj Primorski dnevnik objavil vest, da bo Italija dopolnila zakon 92, s katerim je leta 2004 uzakonila Dan spomina na eksodus in fojbe tako, da bo z dodatnim financiranjem omogočila organizacijo šolskih izletov v kraje eksodusa in študentom umetniških smeri razpisala državne natečaje za izdelke, ki bodo spomin na fojbe. Kaj pa pri nas? Koliko naših mladih ve kaj o Narodnem domu, Bazovici, prvem in drugem tržaškem procesu, strelih na Občinah ...? Kako bo mlad slovenski diplomat enakovreden sogovornik italijanskemu kolegu, če ne bo poznal zgodovinski dejstev o fojbah?

Večer je bil posvečen tudi visokemu jubileju, devetdesetletnici, našega dolgoletnega in zelo aktivnega člana Andreja Jelačina, ki je napisal več pesmi o TIGR-u in si zelo prizadeval za njegovo ohranitev in promocijo.
Na recitalu so sodelovali Manuela Polanc Žanin Čopi, Lina Špolar Rijavec, Igor Rojc in Robert Vatovec. Scenarij in režija Renata Vidič.

Zapisala: Jadranka Šturm Kocjan, vodja OE za Slovensko Istro Društva TIGR Primorske 

Recital ob obletnici požiga Narodnega doma
Recital ob obletnici požiga Narodnega doma


Recital ob obletnici požiga Narodnega doma


Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net