Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Pogovor z Dušanom Puhom

Območna enota Društva TIGR za Slovensko Istro je pripravila 18. oktobra 2023 v Izoli pogovor z Dušanom Puhom, najstarejšim članom našega društva na temo »Moje srečanje s TIGR-om«. Pogovor je povezoval Mitja Klavora.

 Dušan Puh se je rodil 30. novembra 1922 v Velikih Laščah. Družina se je leta 1932 preselila v Ljubljano, kjer je obiskoval državno realno gimnazijo. Leta 1941 se je priključil OF, junija 1942 je bil interniran v Gonars, kjer je ostal do razpada Italije. Njegovo partizansko delovanje sega od Benečije, Brkinov in Istre do Notranjske, Dolenjske, Avstrije, Vojvodine, Varaždina in Zagreba, kjer je vodil artilerijskotehnični tečaj. Leta 1949 je bil premeščen v Ljubljano, kjer je ob delu študiral pravo. Leta 1952 so ga poslali v Beograd v vojaško – politično šolo, a je bil leta 1955 kot aktivno oficir upokojen pri komaj 32. letih. Še istega leta se je z družino preselil v Portorož in se zaposlil na sodišču v Piranu. Leta 1957 je diplomiral. Bil je sodnik okrajnega in okrožnega sodišča v Kopru, a je leta 1967 dal odpoved in postal uspešen odvetnik.

 Vse življenje je družbeno aktiven in pobudnik civilno družbenih gibanj v lokalnem okolju. Njegovo delo in življenje zaznamujejo vrednote NOB, zavezanost skupnosti, ekologiji in boju za človeku dostojno življenje.

 V zanimivem enournem pogovoru je razkril več podrobnosti iz svojega življenja in komentiral aktualne dogodke doma in po svetu.

Uvodoma je povedal, da ga je z TIGR-om seznanim učitelj telovadbe v osnovi šoli v Velikih Laščah. Navdušeno pripovedovanje učitelja o uporu in fantih, ki so tajno organizirali akcije proti fašizmu, ga je že kot otroka zaznamovalo in mu oblikovalo vrednote, ki jim je zvest še danes. V ospredju je bila vedno pripadnost svojemu narodu, kar je z zadovoljstvom opažal že kot mladenič tudi v italijanskih krajih ob meji, kjer živijo Slovenci. Ob tem je dejal, kako presenečen je bil, ko je v cerkvi ob Nadiži odkril molitvenik v slovenščini, kar je bilo v časih italijanske okupacije prepovedano in spoznal duhovnika, ki mu je s ponosom dejal, da so tam Slovenci.

Glede vojne v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu je povedal, da je Putin naredil napako, ko je začel vojno, čeprav je v Ukrajini 20% Rusov, ki nimajo vseh zagotovljenih pravic, a poudaril, da nobena stvar ni tako huda, da se zaradi nje začne vojno. Na vprašanje, kdaj bo vojne konec, je dejal, da dokler ne premagaš sovražnika, ne zmagaš, da Rusija taktizira in ni še pokazala svoje prave moči. Lahko pa edina konča vojno. Ukrajina je napadena in se ne bo predala, ker to ne bi bilo častno.

Palestina je vojno žarišče že stoletja, od rimskega imperija in stičišče različnih interesov, zato je težko napovedati, kaj se bo zgodilo.

Dušan Puh je dejal, da je rešitev za mir samo ena. Vse probleme je potrebno reševati na miren način, z dialogom, a za to je treba ljudi in narode prosvetljevati.

Glede Slovenije je dejal, da nima nobene samostojnosti, smo del Evrope in sveta, ki  pa je postal premajhen za vse. Skrbi ga položaj Tajvana, ki lahko postane novo žarišče.

Za OZN je prepričan, da mora postati močnejša organizacija, zato jo je treba modernizirati. Varnostni svet je blokiran zaradi vetov njenih stalnih članic.

Pogovor je zaključil z mislijo, da je TIGR spoštovana organizacija, da ne moremo govoriti o terorizmu, ker je deloval v silobranu in za obstoj naroda.

Pogovor z Dušanom Puhom


Pogovor z Dušanom Puhom

 

Pogovor z Dušanom Puhom

 

 

 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net