Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Pohod spomina na Borbo in TIGR v gozdu Salcer pri Padričah

O generaciji pred zaprtimi vrati

Pohod spomina na Borbo in TIGR v gozdu Salcer pri Padričah

 

V soboto 4. novembra 2023 so Koordinacijsko združenje kraških vasi, Društvo TIGR Primorske – Območna enota Tržaška in Odbor za proslavo bazoviških žrtev iz Trsta pripravili pohod spomina po gozdu Salcer pri Padričah nad Trstom. Pohod je potekal skozi gozd okoli Gabrovega hriba s čudovitim razgledom na celoten Tržaški zaliv in na slovensko obalo vse do pečine oz. kraške jame, v kateri so se 3. novembra 1929 na tajnem sestanku sestali predstavniki tržaške Borbe in organizacije TIGR ter se dogovorili o skupnem boju proti fašizmu. Nedaleč od te kraške jame stoji spominski kamen v obliki cestnega mejnika, ki spominja na ta dogodek leta 1929. Spomenik je bil na novo postavljen novembra 2022 potem, ko so ga neznanci barbarsko poškodovali vse do neprepoznavnosti.

Da je do postavitve novega spomenika prišlo, ima največ zaslug domačin iz bližnjih Padrič Karleto Grgič, ki je za postavitev spomenika prispeval veliko lastnih sredstev. Del sredstev je prispevalo tudi Društvo TIGR Primorske.

Slavnostni govornik na dogodku je bil zgodovinar dr. Miha Zobec iz ZRC SAZU - Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije. V svojem govoru, prežetem z nekaterimi svežimi pogledi na zgodovino primorskega protifašističnega upora, je izpostavil, da so bili mladi protifašistični uporniki tržaške Borbe in organizacije TIGR predstavniki generacije postavljene pred zaprta vrata, kot se je metaforično izrazil. To je bila generacija, ki se je rodila na predvečer 1. svetovne vojne, na prelomu 19. in 20. stoletja in pred sabo ni imela pravih možnosti v življenju ter drugega kot uničenje, grozote in kaotični svet, ki se je zarisal po 1. svetovni vojni. Zato je imela ta generacija pravico na svet gledati drugače kot njihovi starši, zaradi česar je bila tudi bolj naklonjena podtalnim in ilegalnim oblikam odpora proti fašizmu.

Prisotne je v imenu Društva TIGR Primorske pozdravil predsednik društva Gorazd Humar, ki je povedal, da je tudi tajni sestanek borbašev in tigrovcev v gozdu Salcer uvrščen kot pomemben zgodovinski dogodek v pregledno časovnico delovanja Borbe in TIGR-a, ki bo del razstave, ki jo Društvo TIGR Primorske pripravlja v Evropskem parlamentu v Bruslju januarja 2024.

Vse prisotne je ganljivo nagovoril tudi domačin Karleto Grgič, skrbnik spomenika. Povedal je, da je vesel, da se dogodka iz leta 1929 še danes spominjamo, izrazil je željo, da tako naj tudi ostane.

Z recitacijo Kajuhove pesmi Slutnja je dogodek popestrila osnovnošolka Gaja Humar. Dogodek je bil zaključen s prijetnim družabnim srečanjem vseh udeležencev pohoda.

 

Gorazd HumarPohod spomina na Borbo in TIGR v gozdu Salcer pri Padričah

Del udeležencev pohoda 
Pohod spomina na Borbo in TIGR v gozdu Salcer pri Padričah

Gaja recitira pesem Slutnja Pohod spomina na Borbo in TIGR v gozdu Salcer pri Padričah

dr. Miha Zlobec Pohod spomina na Borbo in TIGR v gozdu Salcer pri Padričah

Karleto Grgič 


Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net