Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Protestna nota ob oskrunitvi tigrovskega spomenika pri Padričah na tržaškem

Ajdovščina, 28. januar 2024

Društvo TIGR Primorske ostro obsoja oskrunitev spominskega obeležja TIGR v gozdu Salcer pri Padričah 26. januarja letos in z zaskrbljenostjo spremlja manifestacije, ki jih pripravljajo tisti, ki ne morejo preboleti poraza fašizma med drugo svetovno vojno.

Salutiranje v čast padlim fašistom nedavno v Rimu, transparent z napisom »Gorica-prestolnica italijanstva« na Trgu Evrope v Novi Gorici in oskrunitev spomenika prvim antifašistom pred nekaj dnevi v Padričah so provokacije, vandalizem in zavržna dejanja, ki kažejo predvsem na šibkost tistih, ki jih izvajajo. 

So sovražna dejanja, ki nimajo nič skupnega z evropskimi vrednotam, ki jih pooseblja Evropska unija, ki je nastala prav na krilih in energiji zmage nad nacizmom in fašizmom. Spomenik v Padričah je postavljen protifašistom tigrovcem in prav na protifašizmu temelji sodobna in demokratična Evropa. Trg Evrope je simbol povezovanja in sodelovanja med Goricama na obeh straneh slovensko -italijanske meje in ima zato poseben pomen v pripravi na evropsko prestolnico kulture leta 2025 ter zato ne sme postati mesto političnih manifestacij.

Zato ne bomo pristali na relativizacijo in toleriranje vseh teh fašistoidnih dogodkov in jim bomo v bran zgodovinskim dejstvom in najplemenitejšim vrednotam sobivanja vedno znova rekli NE!

Društvo TIGR Primorske

Protestna nota ob oskrunitvi tigrovskega spomenika pri Padričah na tržaškem

Protestna nota ob oskrunitvi tigrovskega spomenika pri Padričah na tržaškemKontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net