Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

O tigrovcu in partizanu Ferdu Kravanji – Petru Skalarju v Desklah

Krajevna organizacija Deskle in Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica sta v Desklah dne 13. februarja 2024 priredili slovesnost ob 79. obletnici usmrtitve devetih talcev domačinov na kraju imenovanim Na skalah ob visečem mostu v Desklah v Soški dolini. Slavnostni govornik je bil Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske. V kulturnem delu programa so sodelovali učenci Osnovne šole Deskle in pevke in pevci Partizanskega pevskega zbora Šempeter. Slovesnosti v dvorani Kulturnega doma v Desklah je sledilo polaganje vencev ob spomeniku ustreljenih talcev na desnem bregu Soče tik ob mostu, ki povezuje oba bregova Soče v Desklah. Prireditve se je udeležilo izredno veliko krajanov Deskel in okoliških krajev.

Dogodek je bil posvečen obletnici ustrelitve devetih domačinov, ki so jih v znak maščevanja ustrelili nemški vojaki ob izdatni pomoči domobrancev na pustni torek 13. februarja 1945.

Slavnostni govornik Gorazd Humar je v svojem govoru orisal okoliščine ustrelitve talcev in izgon 46 domačinov v nemška taborišča ter nanizal prispevek domačinov v narodnoosvobodilnem boju. Dotaknil se je tudi nedavnih izjav italijanskih politikov ob italijanskem dnevu spomina na fojbe, ki so vznemirile številne prebivalce Slovenije. Svoje je opravila tudi italijanska televizija RAI, ki je na nedavnem sanremskem festivalu z izjavo voditelja festivala dodatno prilila olje na vročo in v Italiji enostransko prikazano problematiko medvojnih in povojnih pobojev v Istri in na tržaškem.

Govornik se je posebej dotaknil okoliščin smrti enega od vodilnih tigrovcev Ferda Kravanje in kasnejšega pomembnega partizanskega voditelja, ki je 10. oktobra 1944 padel na Paljevem nedaleč od Deskel. Veliko je bilo po letu 1991 poizkusov s trditvijo, da je bil Kravanja ubit s strani partizanov. Nekdanji predsednik Društva TIGR Primorske dr. Savin Jogan je izredno natančno preiskal okoliščine Kravanjeve smrti, tudi z izjavami številnih domačinov in izključil možnost, da bi Kravanjo ubili partizani. Ferdu Kravanji je v vasi Paljevo posvečena spominska plošča, manjši spomenik pa se nahaja na mestu nad samim Paljevim, kjer je Kravanja padel zadet. Letos bo minilo 80 let od smrti Ferda Kravanje, tudi enega od protagonistov napada italijanskih karabinjerjev in domačih kolaborantov na tigrovce na Mali gori 13. maja 1941.

Celoten govor Gorazda Humarja si lahko preberete tukaj.

O tigrovcu in partizanu Ferdu Kravanji – Petru Skalarju v DesklahO tigrovcu in partizanu Ferdu Kravanji – Petru Skalarju v Desklah

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net