Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Slovesnost ob 83. obletnici spopada na Mali gori

V soboto, 11. 5., je Društvo TIGR Primorske organiziralo slovesnost ob 83. obletnici spopada na Mali gori nad Ribnico. Zbrane sta nagovorila predsednik društva Gorazd Humar in slavnostni govornik Matjaž Nemec, poslanec v Evropskem parlamentu. V kulturnem programu sta sodelovala Igor Rojc z recitacijami pesmi Srečka Kosovela in Draga Bajca ter harmonikar Goran Velikonja, program pa je povezovala Manuela Polanc. Ob prisotnosti praporščakov in Garde Slovenske vojske je bil k spomeniku položen venec predsednice RS dr. Nataše Pirc Musar ter venci borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Objavljamo govor predsednika društva Gorazda Humarja.

Mala gora nad Ribnico

Slovesnost dne 11.5.2024

Gorazd Humar, Predsednik Društva TIGR Primorske

 

Spoštovani,

spoštovani vsi, ki ste danes prišli na Malo goro počastiti spomin na tri tigrovce Antona Majnika, Ferda Kravanjo in tukaj 13. maja 1941 padlega Danila Zelena.

V prvi vrsti želim na tem mestu pozdraviti evropskega poslanca in današnjega slavnostnega govornika Matjaža Nemca, ki nam je odprl vrata evropskega parlamenta v Bruslju, kjer smo 23. januarja letos odprli razstavo o TIGR-u in Borbi ter spomnili Evropo na zgoden, zelo zgoden upor Primorcev proti fašizmu.

Želel bi se tudi zahvaliti predsednici Republike Slovenije dr. Nataši Pirc Musar, ki je na današnjo slovesnost poslala venec in s tem počastila ta dogodek ter tako posredno priznala naša prizadevanja na ohranitev spomina na primorski protifašistični boj.

Pozdrav velja tudi predstavnikom članic Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij KoDVOS.

Lepo pozdravljeni članice in člani Društva TIGR Primorske, dragi Breda, Danilo, Andreja in Stane iz Ribnice, skrbniki spomenika, pozdravljeni nastopajoči in vsi praporščaki.

Na Malo goro prihajamo, da počastimo spomin na dogodek, ki se je zgodil dne 13. maja 1941, ko je vojaška patrulja sestavljena iz 4 italijanskih karabinjerjev in treh domačih kolaborantov orožnikov napadla tri tigrovce, ki so prenočevali v Češarkovi oz. Lovšinovi  koči.

To je bil žalosten dogodek, prežalosten, da bi ga smeli zlorabljati za spreminjanje slovenske uporniške zgodovine. Že večkrat sem poudaril, da mora biti Mala gora gora spomina in ne laboratorij za politična preigravanja s prirejenimi in s politiko  obarvanimi pogledi in interpretacijami. In to se še dogaja brez kritične in resne zgodovinske presoje dejstev. Samo to – ali je možno trditi, da so bili trije tigrovci izdani  s točno navedenim podatkom o njihovi lokaciji, tako so trdili nekateri ''pričevalci'', ter da nato nad njih pride slabo oborožena patrulja le sedmih vojakov? Resen vojaški analitik bi se taki trditvi kljub temu, da je bil dogodek tragičen, lahko celo nasmejal.

Letos obeležujemo 80. obletnico smrti Ferda Kravanje, ki je padel pri Paljevem nad Plavami v Soški dolini. Novembra lani pa je minilo 80 let od smrti še enega udeleženca spopada na Mali gori Antona Majnika. In spet se soočamo s teorijami nekaterih o skrivnostnih okoliščinah njihove smrti , celo o likvidacijah se govori. Zato vabim vse tiste, ki to trdijo, da pridejo na dan z zanesljivimi dokazi o takih trditvah in nimamo problema sprejeti take trditve, seveda le, če so zanesljivo dokazane tudi s strani zgodovinske stroke ne pa s strani politično obarvanih posrednih pričevalcev. Prav zato bomo letos jeseni posvetili simpozij o okoliščinah smrti Ferda Kravanje in poskušali bomo čim bolj objektivno osvetliti okoliščine njegove smrti. Dodam naj le še to, da so bile diverzantske akcije, ki jih je izvedel Ferdo Kravanja na avstrijskih železnicah na Koroškem spomladi leta 1940 prve diverzantske akcije znotraj Tretjega rajha. In to ni tako nepomembna zadeva. Slovenci smo bili ne le med prvimi uporniki v fašistični Italiji pač pa tudi v Tretjem rajhu.

Zato ponavljam, Mala gora naj ostane gora spoštljivega spomina na tigrovski upor, ki  je v veliki meri spodbudil in se zlil z narodnoosvobodilnim  bojem. Kot nam je znano noben tigrovec ni prestopil na kolaborantsko stran. Politične zlorabe  in interpretacije tigrovske zgodovine pa naj zato ostanejo v dolini in znotraj političnih aren.

Slava tigrovcem!

Slovesnost ob 83. obletnici spopada na Mali goriSlovesnost ob 83. obletnici spopada na Mali gori


Slovesnost ob 83. obletnici spopada na Mali gori

Več fotografij tukaj.

Avtor fotografij: Ljubo Jasnič

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net