Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

Predstavitev knjige Ko so ječali tečaji Evrope

V sredo19. oktobra 2022, Vas ob 18.30 vabimo v OŠ Draga Bajca v Vipavi na predstavitev knjige Ko so ječali tečaji Evrope.

Naslov zbornika KO SO JEČALI TEČAJI EVROPE, ki ga je uredil avtor več knjig o mostovih in raziskovalec GORAZD HUMAR, označuje čas nastanka organizacije TIGR in upora Primorcev italijanskemu fašizmu, predvsem pa prinaša nova spoznanja o življenju in delu pesnika, novinarja, publicista in tigrovca DRAGA BAJCA iz Vipave. V delu najdemo še neznana ali neobjavljena besedila, zapise, pričevanja, njegov portret, najden med tramovi rojstne hiše in tudi okoliščine njegove smrti pri komajda 24 letih. Največ dokumentov je urednik našel v arhivu svojega očeta Jožka Humarja, brata zaročenke Draga Bajca, Cvetke Humar – v knjigi so prvič objavljena tri ljubezenska pisma Cvetki. Knjiga, ki jo je izdalo Društvo TIGR Primorske, katerega predsednik je Gorazd Humar, je posvečena tudi Bajčevim sodelavcem, krogu goriških tigrovcev, ki so delovali pri goriškem poduredništvu časopisa Edinost. Knjiga odpravlja nekatere dosedanje napačno zapisane podatke in je zato dobra podlaga za nadaljnje raziskave. Delo bomo predstavili v sodelovanju z OŠ Draga Bajca, ki po tem vipavskem junaku nosi ime.

Predstavitev knjige Ko so ječali tečaji Evrope

Podatki za nakup knjige so na tej povezavi

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija